Haziran 15, 2011

Sting





Lise ya da üniversite yıllarımda Sting'in yağmur ormanları için verdiği bir konseri sonrasında sunucu Sting için " Yağmur Ormanlarının Beyaz Atlı Prensi " demişti. O yaştaki bir kızın kulağına çalınan bu tını nasıl büyülü bir etki yaratmıştır hesap edin ki o gün bugündür ne zaman Sting denilse aklıma o ifade gelir. Şarkılarıyla, harika ses tonuyla özellikle de pek çoğumuzun eminim sevdiği " Leon " filminin müziği " shape of my heart " ile tartışmasız bu dünyada adını unutulmazların arasına aldırmıştır Sting. Sarışınları ve aristokrat İngilizleri  sevmememe rağmen Sting hayranlığımı ayrıcalıklı tutuyorum. İşte Sting hakkındaki bilgiler ;



  • Asıl adı  Gordon Matthew Thomas Sumner olan Sting 1951 yılında İngiltere'de sütçü bir baba ile kuaför bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kuaförlüğünün yanısıra aldığı klasik piyano eğitimi ile Sting'in müzikkal kariyerinde önemli isimlerden biri olan annesi aynı zamanda onun ilk öğretmenidir.


  • Sting ismini  J. R. R. Tolkien'in ünlü üçlemesi Yüzüklerin Efendisi’nde Bilbo Baggins’in akrabası Frodo'ya hediye ettiği elf yapımı kılıcın adından esinlenerek aldığı söylense de aslı Phoenix Jazmenn grubunda çalarken giydiği sarı-siyah çizgili kostümü nedeniyle tromboncu arkadaşı Gordon Salomon'un kendisini arıya benzeterek  Stinger lakabını  takmasıdır. Stinger ( Arı İğnesi )  Ünlü şarkıcı daha sonra bu lakabı biraz daha kısaltarak yani Sting olarak kullanmaya başlar. 

  • Müziğe ilgisini farkeden annesinden aldığı klasik piyano eğitimi sayesinde kazandığı müzik bursuyla gitardan önce piyano eğitimi alır. 


  • Eğitimini tamamladıktan sonra Londra yollarına düşen Sting burada tanıştığı baterist Stewart Copleand ve gitarist Andy Summers ile birlikte ünlü The Police grubunu kurar. 1977  yılında kurdukları Police'i 1983 yılına kadar sürdüren grup yaptıkları birçok parçayla müzik listelerini altüst eder : ‘Every Breath You Take’, ‘King of Pain’, ‘Roxanne’ gibi hitlerle çoktan unutulmaz olmuşlar, beş Grammy kazanmışlardır.

  • Gruptan bağımsız olarak ilk solo albümünü 1985 yılında çıkarır.  Solo albümlerinde almış olduğu başarılar grup olarak görmüş oldukları ilginin  yanında ölçülemeyecek boyutlara ulaşır. “Dream of the Blue Turtles” ( 1985 ) “Bring On The Night” (1986), “Nothing Like The Sun” (1987), “The Soul Cages” (1991), “Ten Summoner's Tales” (1993), “Mercury Falling” (1996), “Brand New Day” (1999), “All This(2001)” ve “My Funny Valentine - At The Movies” (2005) albümleri ile 12 Grammy, 2 Brit, 1 Golden Globe, 1 Emmy, 3 Oscar (En İyi Soundtrack) alır.

  • Dire Straits’in "Money For Nothing" adlı albümünde yazar ve şarkıcı olarak yer alır.

  • 1990 yılının Ağustos ayında "Nothing Like The Sun"dan "An Englishman In New York" ile 1993 yılında Bryan Adams ve Rod Steward’la "The Three Musketeers" (Üç Silahşörler) için kaydettiği "All For Love" ile Amerika listelerinde 1 numaraya, İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükselir.Kendi plak şirketi "Pangaea"yı kurar  ve burayı seksenlerin sonunda pek çok caz sanatçısının evi haline getirir. 

  • 1982 yılında Pinochet sonrası isyanlarını dünyaya duyurmaya çalışan Şili halkının sesine kulak veren Sting yağmur ormanlarının gönüllü  savaşçısı olarak birçok dernek ve yardım kuruluşu için de sahne alır. Eşi Teudie Styler ile 1989'da Yağmur Ormanları Vakfı'nı kurar ve yağmur ormanlarını ve yerlilerini korumak için birçok konser düzenlerler. Bugün Sting'in kurduğu vakıf 18 ülkede çalışmalarını devam ettiriyor.

  • 6 çocuk babası 60 yaşındaki Sting " dream of rain /  I dream of love as time runs through my hand " derken eminim ki hiç bir zaman yaşlanmıyor, yaş almıyor ...


Niobe 


    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder