Mart 18, 2013

hırsızların tanrısı




Ve sonrasında ise doğrulup ayağa kalktım, aynamı daha bir parlatıp gökyüzüne astım / vicdanızı vicdanınıza suretinize suretinize yakınlaştırdım. / Tanrılarınıza merhamet için eğdiğinizde başınızı, ben gökyüzünden kuşlarınızı çaldım. Şimdi, içimin kuytu ormanlarında çalıntı serçeler tüner ...

Uyudum uyandım. Küçük kıza su verdim. Siyah lalelerin saçlarını taradım. Okudum. Anladım, ağladım bi müddet. Bedel istedi kitaplar. Kalbimi sayfalara ayraç bıraktım. Anlamak yaşamanın yarısı demişlerdi. Yaşamımı algılayarak yaraladım.



Güneş battı gece oldu, gün doğunca sabah...Gözlerimi kapatsam diyorum, duymak için oluşun en yalın sesini ... Süssüz, örtüsüz, perdesiz . Her şeyin aslını istiyorum, en som halini. Birleşmeden. Kaynaşmadan. Bir oluşa varmadan. Karnını bir def gibi gerip parmak uçlarınla vurduğunda çıkan yalın sesi ... Karanlık bir gecede kuru elleriyle gökyüzünde kuşları arayan, aradıkça boşlukta daha çok birbirine dolanan dalların hışırtısını duymak istiyorum. Kirletmeden alfabeyi, renkleri birbirine karıştırmadan , moru doğadan çalarak, leylaklara öykünmeden, methiyeler düzmeden erguvanlara, imrenmeyi bir kenara atıp üzerine bir kat elbise giymeden sese doğru uzanmak. Yani su olmaya çalışmadan, toprak gibi doğurgan davranmadan, şarkı söyleyip kuşları kızdırmadan, suya ve toprağa hürmet ederek... Yalnız suya ve toprağa.

Çalmak olmaya çalışmaktan daha asil değil midir ? Yalandır taklitlerin asılları yaşattığı. Her taklit aslına bir ihanettir. O yüzden her şeyin aslını istiyorum, En som halini ...

Algılamak yaşamı yaralamaksa, yaralanan yerlerimi yarılanmış hayatlarla yamayacağım. Yarılanmış kuşlar, yarılanmış ağaçlar, yarılanmış ömürlerle. Daha çok yolum var. Küçük kızı uyutup, siyah laleye hayatı anlatacağım .Kalbim bir kitabın arasında ayraç. Kan kadar gerçek, kan kadar sıcak.Yazmak ağaçlara ihanetse; kelimeleri de alın.

Kelimeler sizin, sesler benim olsun
Aynalar sizin, asıllar benim olsun
Bıçaklar sizin kesikler benim
Kaleler sizin tozlar benim olsun
Dünya sesten ve tozdan ibaret
Şiirler sizin...
Çalıntı serçeler benim olsun.


Hırsızların Tanrısı / Akide Ufuk Türkelli 


1 yorum: