Haziran 01, 2011

Nostalji / Niobe



Romantizm, nostalji ....  ahh ! eski aşklar denildiğinde çoğumuzun aklına yeşilçamdan sahneler,  Kadir İnanır / Türkan Şoray ikilisi gelir. Benimse aklıma taş plaklar, saçları rengarenk bantlı kısa küt kesimli güzel kızlar, kibar beyefendiler, üstü açık havadar dönem arabaları, İstanbul'un güzel adalarından görüntüler gelir. Oysa bir döneme fazlaca yayılmış olan filmlerin havası, işleniş tarzı, gerçekle bağdaşmayan ütopik uçuk diyologlar, sevgisini şiddetle gösteren erkek figürleri, bundan fazlaca hoşlanan kadın tiplemeleri " vurduğu yerde gül açar " tavırlarıyla yarı mutlu yarı ağlamaklı, bol rimelli, bol na'yır- no'lomazlı replikler bu filmlere karşı ben de tepki doğurmuştur izleyemem.. izlemem


Gerçek yaşamın " o dönemde " bile olsa böyle olmadığını düşünüyorum. Neden ısrarla bu kılıfa oturtturulmaya çalışıldığını da anlamış değilim. Ve sanırım tepkimin sebebi de başrol kadın oyuncusuna oldukça saf , hayattan anlamayan, kırsal kesimden çıkmış, sürekli ezilen ..ezilen, ezildikçe saflaşan, saflaştıkça yücelen bir paye verilmiş olmasından kaynaklanıyor. Halbuki " kadın " yaşamının her döneminde gösterse de göstermese de oldukça güçlüdür. İnanmıyorsanız annelerinizin, ananelerinizin hayatlarını gözünüzün önüne getirin bir kere .. Hangi şartlarda hangi zorluklara göğüs gerdiklerine. Öyle bir elinde mendil bir tarafında uçuşan duygularla " seviyor musun .. yalannn ! " diyerek gözlerini süzüp ev geçindirdiklerini hiç sanmıyorum.


Bu, erkekler " zeki kadın severler ama, birlikteliklerinde güçlü kadına tahammül edemezler " sözlerine de aldanmayın sakın. Gerçekten kendine güvenen, egosunu kırabilmiş erkek çok güzel bir şekilde zeki kadını taşır, mutluluk da duyar bilgisinden, görgüsünden ...  " ben " olgusunu yenmiş erkek nerede diye sormayın .. onu bulmak da size düşüyor.


Issız adam filminden sonra yeniden yükselen  " Ayten Aplman, Semiramis Pekkan ve Hümeyra " gibi sanatçılar yaşatıyor benim hayalimdeki romantik ve nostaljik olguyu. Hümeyra sonra ki yıllarda da müzik hayatına devam etmiş, benim sevdiklerim arasında yeri özel seslerdendir.Bu gün bloğumda Ayten Alpman'dan bahsetmek istiyorum. Önce biyografisinden sonra şarkılarından ..bu harika sesin bu blogdan mahrum kalmasını istemiyorum.






Sevgiyle kalın / Niobe

2 yorum: