Mayıs 08, 2014

okumadan görmez



gözleriniz
ve duymaz kulaklarınız
aklınız ... ruhunuz beslense de aç 


Vücudun aşermeleri gibi ruhun da aşermeleri olur. Peşine düşülmelidir. Mutlaka bildiği bir şey, aydınlanması gereken bir yol, ulaşılması gereken bir yer vardır sonunda. Olmazsa da ne gam. Bazen ulaşılması beklenen yer yolun sonu değil kendisidir. Bu sebeple söylenen hiçbir söz, süregelen kurallar, verilen tavsiyeler ( bu da dahil) size uymayabilir. Frued'a  kaç çeşit terapi yöntemi vardır diye sormuşlar, dünyada ne kadar insan varsa o kadar diye cevap vermiş.   

Ne hikmetse geçen sene aklımı bilime takmıştım. Fizik kuralları, yasalar, bilim insanları, madde, evren... Sorular, cevaplar, açlık ... Bir çok kitap arasından dili ve anlatımıyla Tübitak yayınlarının " Kara Cisimler ve Kuantum Kedileri " ni çok sevdim. Yerçekimi Gurusu, Göz Aldanmaları, Havanın İmparatorları, Bilimin Kraliçeleri, Akım Meselesi gibi başlıklar altında bilimi, tarihi , insanı kolay ve anlaşılır bir dille işlemiş. 

Bilime ilginiz varsa bu kitabı bulun alın diyeceğim ama pek de kolay bulunmuyor sanırım. Halk kütüphanesinin kısıtlı kaynakları arasında buldum.( Bu arada kütüphaneleri de sevin.) Bu olmasa bile Tübitak ve Odtü yayınlarının fiyat olarak oldukça uygun içerik bakımından zengin başka bilim kitapları var. Tavsiyelere kulak asmayandan tavsiyedir.

                                                                        *

" Leonardo bilimle sanat arasında fark olmadığını öne sürer ve sürekli olarak bu ikisini harmanlamaya çalışırdı. Örneğin çağının bir çok sanatçısı ve doktoru gibi Leonardo da anatomiyi incelemek için kadavraları parçalıyordu. Kuşkusuz onbeşinci  yüzyıl İtalyasında soğutma ve formaldehit bulunmadığı için bunu hızlı yapıyordu. Atların iç organlarını ve bir kurbağının omuriliğini büyük bir titizlikle inceledi ve kafatasının içini analiz eden bir dizi çizim yaptı. " 

1452 Floransa doğumlu Mono Lisa'yı yapan " ressam" Leonardo da Vince içinde pompaların, uçan makinaların, vinçlerin, insanların suda batmadan yürümesi sağlayan yüzen ayakkabilarının çizimlerinin olduğu 13.000 den fazla not tutmuştur. Bunların ancak üçte birinden azı günümüze ulaşmıştır. 

Leonardo büyük bir hayalperestti. Ölüm döşeğinde " Yapılan bir şey oldu mu ? " diye sorduğu söylenir.





2 yorum:

  1. ''Çizdiğim her resim kendi yaşamıma sorduğum bir soruydu.''(Leonardo Da Vinci)

    YanıtlaSil
  2. eserlerinin çoğunda altın oranı kullanmış; vitruvius adamı, mona lisa, virgin of roks ... geçmiş ve günü mukayesesinde insanın şöyle diyesi geliyor" hangi medeniyet, hangi sanat..."

    YanıtlaSil